Vijenac 767 - 769

Matica hrvatska

SPLIT – PREDSTAVLJANJE ZBORNIKA

Suradnja dviju Matica grada Splita

Snježana Šetka

U organizaciji Ogranka MH u Splitu i splitske podružnice Hrvatske matice iseljenika u Splitu je 23. svibnja 2023. godine predstavljen zbornik radova Osmog Hrvatskog žrtvoslovnog kongresa pod naslovom Totalitarizmi XX. stoljeća i njihove posljedice za hrvatski narod. U Nadbiskupskoj dvorani Splitsko-makarske nadbiskupije Zbornik su predstavili urednik knjige Ante Beljo, koji je ujedno predsjednik Hrvatskoga žrtvoslovnog društva, te Roko Ivanda i don Josip Dukić mlađi te Mladen Vuković, koji je čitao ulomke iz svjedočanstva pokojnoga Marka Palade.


Ante Ćaleta, Ante Beljo, Roko Ivanda, Mladen Vuković, Josip Dukić

Povijesni i dokumentarno potkrijepljen zbornik autentično i objektivno obrađuje teme Drugoga svjetskog rata i poraća na prostorima Hercegovine i Dalmacije kao i njihove bremenite utjecaje na hrvatski narod. Surovost isključivosti upotpunjavana je brutalnim likvidacijama lokalnog stanovništva, koncentracijskim logorima i zatiranjem prava na hrvatski jezik.

Utjecaj totalitarizama doveo je do iseljavanja i zbjegova, taj je utjecaj i danas evidentan na prostorima Dalmatinske zagore i otoka. Svi predstavljači složili su se da je nužan objektivni popis žrtava, koje neovisno o nacionalnoj pripadnosti zaslužuju spomen, sjećanje i molitvu.


Zbornik s Osmog Hrvatskog žrtvoslovnog kongresa
Izd. Hrvatsko žrtvoslovno društvo, 2022.

Predstavljanju je prisustvovao i splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban, koji je sa suradnicima i primio izaslanstvo dviju Matica – MH i MHI u Splitu s gostom iz Zagreba Antom Beljom, nekad i čelnikom HMI-a.

Predstavljanje je moderirao voditelj splitske podružnice Hrvatske matice iseljenika Ante Ćaleta. Promocija je označila i početak suradnje dviju ustanova u Splitu na zajedničkim projektima i programima.

Vijenac 767 - 769

767 - 769 - 27. srpnja 2023. | Arhiva

Klikni za povratak